Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kotlety
cebula 2 sztuki
oliwa 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 100 ml
powidła śliwkowe 1 łyżka
ocet ryżowy 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli


1.Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą, pieprzem oraz papryką. Odłożyć do lodówki na 30 minut.

2.Cebulę pokroić w cienkie pół plasterki. W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i lekko zeszklić.

3.Wlać połowę alkoholu i przykryć pokrywką, dusić. Gdy płyn wyparuję, dodać resztę i dusić dalej. Gdy i ten płyn wyparuje do cebuli dodać sól, ocet i wymieszać. Na koniec dodać powidła i zagotować.
.
4. Na patelni rozgrzać oliwę i położyć szynkę. Smażyć z każdej strony po 3 minuty. Podawać z konfiturą z cebuli. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 01.04.2015 07:47
Bardzo pysznie:)
w mojej kuchni 01.04.2015 00:53
takie smaki lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak