Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Tarta jabłecznikowa (:

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło
100 g
mleko
100 ml
cukier wanilinowy
1 opakowanie
jajko
4 sztuk
cukier
200 g
mąka
400 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
cynamon
2 łyżki
jabłka
7 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłecznikowa (:

Obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na półksiężyce. Na patelni robimy prosty karmel: rozpuszczamy sto gram cukru po czym podajemy jedną łyżkę cynamonu. Gdy cukier połączy się z cynamonem a po kuchni rozproszy się zapach cynamonu na patelnię wrzucamy jabłka. Ustawiamy na mały ogień i zostawiamy na jakieś 10 minut by jabłka w całosci się zkarmelizowały i zmiękły. Podczas gdy jabłka się karmelizują do małego rondelka wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Gdy masło się rozpuści zdjąć z gazu i odstawić na bok. Do miski przesiewamy mąke, łyżkę cynamonu, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej ubijamy jajka, cukier i cukier wanilinowy na puszystą masę(na maksymalnych obrotach miksera przez około 5 minut). Do powstałej masy wlewamy masło z mlekiem, które wczesniej rozpuściliśmy po czym wlewamy wszystko do mąki i mieszamy łyżką do powstania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy na tartę. Na wylane ciasto przekładamy zkarmelizowane jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego (((:

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak