Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym
Wątróbka w sosie pomidorowym doskonale komponuje się z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem. To danie nie tylko smakuje wybornie, ale jest również bogate w białko i żelazo, dzięki czemu stanowi wartościowy posiłek dla całej rodziny. Smacznego!
Jak zrobić wątróbkę w sosie pomidorowym?
Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wątróbki umyć, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące.
Zeszklić cebulę, dodać obtoczone wątróbki, podsmażyć z obu stron. W razie potrzeby dodać nieco tłuszczu.
Zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Smażyć, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukier do smaku.
Pod koniec gotowania, dodać posiekany czosnek i śmietanę, wymieszać. Przyprawić do smaku. Gdyby sos był za gęsty, uzupełnić wodą.
Żeby sos się nie zważył dodaj do śmietany łyżkę gorącego sosu spod wątróbki i wymieszaj. Dopiero tę emulsje dodaj na patelnię.
Podawać na gorąco z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem.