Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka z jabłkiem i cebulą

5.0
(51)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Wątróbka z jabłkiem i cebulą - kwestią smaku jest połączenie owoców z mięsem, ale w przypadku wątróbki sprawdza się wyśmienicie. Wątróbka lubi towarzystwo owoców, więc ten przepis wart jest przygotowania!

Składniki:

wątróbka drobiowa 350 gramów
jabłka 1-2 sztuki
cebula 2 sztuki
mąka 1/2 szklanki
olej rzepakowy 2-3 łyżki
olej kokosowy 1/2 łyżki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1/4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z jabłkiem i cebulą

Jak każde danie, także wątróbka wymaga doprawienia. Wątróbka z jabłkiem i cebulą - kwestia smaku, czy dodać pieprz czarny grubo mielony czy zwykły mielony. Pieprz grubo mielony będzie wyczuwalny w daniu i doda wyraźnej ostrości. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie słodyczy (jabłka) oraz ostrości (pieprz).

Kroki postępowania

1

Przygotować wszystkie składniki. Cebulę obrać i pokroić w krążki.

Krok 1 - Wątróbka z jabłkiem i cebulą foto
2

Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym i odstawić.

Krok 2 - Wątróbka z jabłkiem i cebulą foto
3
W osobnym rondelku karmelizować cukier.
Krok 3 - Wątróbka z jabłkiem i cebulą foto
4

Włożyć pokrojone w ósemki plasterki jabłek, smażyć aż zmiękną i będą rumiane.

Krok 4 - Wątróbka z jabłkiem i cebulą foto
5

Przygotować wątróbkę: obrać z błon i opłukać.

Krok 5 - Wątróbka z jabłkiem i cebulą foto
6

Obtoczyć wątróbkę w mące z obu stron.

Krok 6 - Wątróbka z jabłkiem i cebulą foto
7

Na gorącym oleju rzepakowym obsmażyć z jednej strony i odwrócić, po 2-3 minuty  na każdą stronę.

Krok 7 - Wątróbka z jabłkiem i cebulą foto
8

Dodać do tego podduszoną cebulę, wymieszać, wsypać majeranek.

Krok 8 - Wątróbka z jabłkiem i cebulą foto
9

Dołożyć jabłka. Chwilę wszystko razem poddusić, posolić i dodać grubo mielony pieprz czarny. Nakładać na talerze. Ja podałam z ziemniakami i białą kapustą z jarzynami.

Czy wątróbka jest dobra tylko w wersji z jabłkami i cebulą? Nie! Zobacz przepisy, w których wątróbkę możesz ją wykorzystać inaczej:

Kurczak nadziewany wątróbką    |   Pasztet z mięsa z rosołu z wątróbką   |   Pierogi z płuckami i wątróbką    |   Wątróbka pieczona w piekarniku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 07.12.2016 14:01
Wygląda pysznie
ilka01 04.12.2016 11:34
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak