Przepis i sposób przygotowania na: Zupa cebulowa z winem Porto
Cebule obrać i pokroić w krążki. Na dużej patelni podgrzać masło i smażyć na nim cebule aż uzyska złoto-żółtą barwę i stanie się miękka. W dużym garnku rozpuścić 2 łyżki masła i wsypać mąkę, smażyć ją przez 2 min. mieszając, Następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając.
Dodać sól, pieprz do smaku i zmniejszyć ogień. Dodać podsmażoną cebulę i na małym ogniu gotować przez ok. 1 godz. Po około 40 min dodać wino i gotować jeszcze 20 min.
Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do 200stopni. Na kromki pieczywa nałożyć ser pleśniowy i włożyć do piekarnika. Piec aż roztopi się ser.
*Jeżeli ktoś nie lubi sera pleśniowego to polecam podając w miseczkach posypać świeżo startym parmezanem (parmigiano regano ).