Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonej dyni z curry
Dynię myjemy, kroimy w grube plastry (jeżeli używamy dyni hokkaido, jej nie trzeba obierać), dodajemy do niej nieobrane ząbki czosnku, wszystko skrapiamy olejem, pieczemy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.
Kiedy dynia się piecze, kroimy chleb w kostkę i smażymy do zrumienienia, pod koniec dodajemy pestki słonecznika, które również rumienimy.
W garnku rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju, wrzucamy do niego kawałki cebuli, smażymy około 3 minut. Dodajemy do tego kawałki dyni i obrane ząbki czosnku, curry i bulion. Gotujemy 5 minut, doprawiamy solą, studzimy.
Do blendera wrzucamy zawartość garnka, miksujemy na gładki krem.
Zupę przelewamy do misek, dodajemy jogurt, poszatkowaną natkę, grzanki i słonecznik.