Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żurek

5.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas do żurku w słoiku
1 sztuka
marchew
3 sztuki
pietruszka
2 sztuki
seler
1 sztuka
por
1 sztuka
cebula
1 sztuka
boczek wędzony
30 dag
biała kiełbasa
4 sztuki
pierś z kurczaka
0,5 kg
ziemniaki
4 -5 sztuk
sól
do smaku szczypta
Sklep Prymat
pieprz
do smaku szczypta
Sklep Prymat
ziele angielskie
do smaku parę ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat
2 - 3 sztuki
majeranek
do smaku szczypta
Sklep Prymat
chrzan
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Najpierw gotujemy wywar na warzywach i mięsie. Gdy się ugotuje wyciągnąć wszystkie składniki (warzywa i mięso).
Do wywaru wlać zakwas, tyle żeby było lekko kwaśne + łyżeczkę chrzanu.
W między czasie na patelni smażę pokrojony w kostkę boczek, gdy puści tłuszcz, dodaję pokrojoną w kostkę białą kiełbasę. Smażę tak długo, aż kiełbasa będzie lekko różowa.
W osobnym garnku gotuję ziemniaki, również pokrojone w kostkę, gotuję około 10 minut.
Wszystkie składniki łączę ze sobą. Gotuję na wolnym ogniu, aż się zagotuje. Sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam solą i pieprzem, oraz dodaję słodką śmietanę. Na sam koniec dodaję dużo majeranku i odstawiam.
Zupę podaję z gotowanymi jajkami.

Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.07.2012 20:27
bardzo lubię
msmariusz 01.06.2012 23:55
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak