Przepis i sposób przygotowania na: chleb razowy z soczewicą na zakwasie
Kroki postępowania
Ziarna pszenicy i soczewicy namoczyłam przez noc (12 godzin). Przesypałam do malaksera, dodałam soli i siemienia lnianego i rozcinałam, aż masa stała się konsystencji papki z kawałkami ziaren.
![Krok 1 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-razowy-z-soczewica-na-zakwasie1-2.jpg)
Masę przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam z zakwasem żytnim. Zakwas robiłam samodzielnie, tradycyjnym domowym sposobem przez 7 dni.
![Krok 2 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-razowy-z-soczewica-na-zakwasie2-2.jpg)
Formę keksową o długości 23 cm wysmarowałam oliwą i przelałam do miej masę chlebową. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na minimum w celu wyrośnięcia (około 3 godziny).
![Krok 3 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-razowy-z-soczewica-na-zakwasie3-2.jpg)
Gdy wyrósł, zwiększyłam temperaturę do 160 stopni i piekłam około 1 godzinę. Sprawdzałam patyczkiem drewnianym czy ciasto się nie przylepia. Zostawiłam chleb na jeszcze 30 minut w wyłączonym piekarniku. Chleb jest bardzo smaczny, polecam.
![Krok 4 - chleb razowy z soczewicą na zakwasie foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/chleb-razowy-z-soczewica-na-zakwasie0-2.jpg)