Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kapuśniak podlaski

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona
300 g
kapusta biała
200 g
marchewka,pietruszka
1 szt
cebula biała
1 szt
mąka
1 szt
smalec
2 łyżki
przecier pomidorowy
1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat
sól, pieprz
wędzonka
500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak podlaski

Suszone prawdziwki zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia obierz marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalej trzema litrami wody dodają marchewkę, pietruszkę, grzyby, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 45 minut. Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą. Obie kapusty włóż do rondla, dodaj łyżkę smalcu, zalej szklanką wody i duś na wolnym ogniu. Gdy kapusta będzie miękka posiekaj cebulę, podsmaż ją na smalcu, posyp mąką, wymieszaj z przecierem pomidorowym i dodaj do kapusty. Mieszając duś przez chwilę. Przecedź wywar z wędzonki i wlej do kapusty. Grzyby pokrój w cienkie paseczki i dodaj do kapusty. Dopraw całość do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak