Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kotleciki ze szpinakiem

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
jajko
1 szt.
mąka pszenna
3 łyżki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
szpinak
1 kg
cebula
1 szt.
czosnek
1 ząbek
jogurt naturalny
3 łyżki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ze szpinakiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Lekko studzimy. Mielimy. Wsypujemy mąki, wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy gładką masę. Formujemy wałek (śr. 6 cm.) i kroimy w 1-cm plastry.
Szpinak przebieramy, usuwamy zgrubiałe łodygi i myjemy. Następnie wsypujemy do osolonej wrzątku i gotujemy ok. 2 min. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Grubo kroimy.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy i dusimy. Studzimy.
Na połowe ziemniaczanych placków nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy pozostałymi plackami i zlepiamy brzegi. Smażymy w rozgrzanym głębokim oleju.
Pozostały szpinak podgrzewamy, dodajemy jogurt, mieszamy i gotujemy ok. 3 min. Polewamy kotleciki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.10.2013 21:31
to coś dla mnie bo uwielbiam szpinak
Lidia6 11.11.2011 21:19
pycha
ElizaT 09.07.2011 10:11
pewnie będą bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak