Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne mięsno warzywna
Kroki postępowania
1 kg łopatki wieprzowej
2 duże cebule
2 duże marchewki
1 średni bakłażan
1 cukinia
300 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili do smaku
kilka łyżek oleju
4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem
1 szk bulionu warzywnego
Sos beszamelowy :
4 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej typ 500
4,5 szk mleka
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Sos mięsny :
Wszystkie warzywa umyć a te wymagające obrania obrać, pieczarki oczyścić.. W garnku lub na głębokiej i dużej patelni rozgrzać olej. Mięso po umyciu zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Pozostałe składniki także zmielić i dodać do mięsa i dalej smażyć. gdy wszystko lekko się podsmaży, wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut. Następnie dodać koncentrat i mieszać aż się połączy z sosem, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Sos beszamelowy :
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając lekko podsmażyć. Następnie mieszając dodawać porcjami mleko i cały czas mieszając dolewać je gdy porcja połączy się z mąką i masłem. Sos powinien być bez grudek. Gdy sos będzie gotowy doprawić go do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.
Na dno blachy rozłożyć płaty makaronu ( surowego ), na sos wyłożyć porcję sosu mięsnego. Na sos mięsny wyłożyć porcję beszamelu rozprowadzić go po powierzchni sosu mięsnego a potem posypać porcją sera.