Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowo-serowa
1.Szpinak ugotować na parze ok 10 minut. Ostudzić i odcisnąć ewentualną wodę.
2.Zblendować szpinak.
3.Dodać mąkę i zółtka – zmiksować.Doprawić solą i pieprzem.
4.Białka ubić na sztywną pianę i połaczyć ze szpinakiem.
5.Ciasto na biszkopt wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać brzegi lamą szerokiego noża. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
6.Po upieczeniu przestudzić szpinakowy biszkopt.
7.W odzielnym naczyniu zmiksować ser feta i ricottę, doprawić do smaku. Można też dodać przeciśniety przez praskę czosnek czy kawałki warzyw, zioła ( opcjonalnie).
8.Masę serową rozprowadzić na biszkopcie. Całość zwinąć w rulonik i wstawić na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc.
Smacznego!