Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zapiekana kalarepka

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepka młoda
6 sz
masło
1 łyżeczka
pomidor
2 szt
koperek
1/2 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
tłuszcz do formy
sól do smaku
Sklep Prymat
cukier
do smaku
sos
masło
1 łyżka
mąka pszenna
1 łyżka
śmietana
100 ml
ser gouda
100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kalarepka

Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła przez około 10 minut. Wyciągamy kalarepkę, wywar pozostawiamy.

Mąkę zasmażamy na maśle uważając by się nie zarumieniła, dodajemy pół szklanki wywaru, dodajemy przyprawy, śmietanę i starty na drobnej tarce ser.

Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wkładamy kalarepę, posypujemy posiekanym koperkiem i pokrojonym w plastry pomidorem, zalewamy sosem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku w temp. 180 stopni. Podajemy na ciepło. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.06.2012 08:15
fajna
Angelika10 20.06.2012 08:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak